+36 (20) 588 6929 balase@senecabeszedstudio.hu

Balás Eszter önéletrajza

Még igen fiatal voltam, amikor 1974-ben Montágh Imre ajánlására lámpaláztól dobogó szívvel először botorkáltam le a Pinceszínház lépcsőin. Ez akkor hazánk egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó csoportja volt. Igazi megtiszteltetés Imrétől, hogy alkalmasnak tartott a feladatra, hogy ott színpadi beszédet oktathassak. Akkor persze nem gondoltam, hogy több mint 40 év múlva alkalmam lesz így, egy honlapon (hol volt akkor még az internet!!!) is nyilvános köszönetet mondani neki azért a sok maradandó élményért, amelyben a beszédépítő munka során részem lehetett.

1974-ben végeztem a logopédia szakon.

Főiskolai tanulmányaimmal párhuzamosan táncdalénekléssel foglalkoztam. A diploma megszerzése után ezt abbahagytam és elhatároztam, hogy jó logopédus lesz belőlem. Belevetettem magam a munkába. Először 4 évig egy nevelőotthonban, majd 16 évig egy nevelési tanácsadóban dolgoztam. Itt nagy érdeklődéssel fordultam a pszichológia tudománya felé, sokat képeztem magam. Munkaközösség vezető lettem, a kerületi beszédjavító munka mellett állandóan beszédtechnika tréningeket vezettem. 10 évig tanítottam beszédet a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos osztályában.

Két év müncheni tartózkodás után hazatérve új utakat kerestem a szakmai életben. Így hoztuk létre férjemmel és tulajdonos társammal 1994-ben az Alapítvány a Dadogókért nevű civil szervezetet, majd 1997-ben a Seneca Beszéd Stúdiót.

Szakmai munkámért a Démoszthenész Egyesülettől a mesterlogopédusi kitüntető címet, a Fonetikai és Logopédiai Társaságtól Kempelen Farkas érdemérmet kaptam. A Csoportanalítikus Kiképző Társaságnáltréneri kompetenciám erősítése érdekében „csoportvezető” minősítést szereztem. 2022-ben a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a megtisztelő Sarbó Artúr díjjal jutalmazott.

Szívesen vállalom a pöszeség, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, hadarás, diszfónia, orrhangzós beszéd javítását. Hosszabb ideig foglalkoztam magatartászavaros gyerekek, autisták, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosok, nagyothallók, mozgássérültek beszédfejlesztésével.

Kiemelkedő érdeklődési köröm a beszédtechnika és kommunikáció fejlesztés, valamint a dadogás terápiája. Mindkettőt évek óta oktatom posztgraduális tanfolyamokon az érdeklődő kollégáknak. 1990-ben jelent meg A dadogás komplex művészeti terápiás programja címmel, 2004-ben a Képes könyv a dadogásról és más dolgokról, majd 2020. decemberében Beszédre fel! című könyvem.

Elég jól beszélek németül és egy kicsit angolul.

Szeretem a zenét, a mozit, szívesen úszom, énekelek, olvasok, kirándulok, utazom.

Cicám Berci.

Budaörs, 2021. 02. 14.

Portréfilm: