+36 (20) 588 6929 balase@senecabeszedstudio.hu

Várakozásoktól és félelmektől az egymást segítő, hangulatos csapatmunkáig és az egyéni sikerekig.

Ezt az ívet – csoportja teljesítményével – jó esetben rutinból felépíti egy terapeuta, hacsak nem merőben más minden csoporttag képessége, készsége, életkora, képzettsége, foglalkozása és motivációja, sőt célja a képzéssel, hogy csak a legegyszerűbbeket említsük. Ezek összefésülésének nemes, ám igen nehéz feladatát kapta Balás Eszter mesterlogopédus, csoportterapeuta, a Kommunikációs és PR Szakosztály meghívott előadója 2022 májusában, 5 x 2 órában.
Ilyen kevés időhöz olyan intenzív módszertant kellett kidolgoznia, amelytől hamar tudatosodik a rekeszlégzés, kifelé is megszólal a „hang”, kinyílik a személyiség, javul a koncentráció, „előreolvas” a szem, előregondol az agy, felélénkül a ritmusérzék, finomul a stílusérzék, ráhangolódunk egymás rezzenéseire, egyéni produkcióinkat a többiekével összhangban és támogatásával hozzuk létre.

De vajon, mi az az egyedi metódus, ami összefoghatja mindennek a módszertanát és sok-sokféle gyakorlatát, ami mindenkinek kedvérevaló és, ami azoknál is kinyitja a zárt ajtókat, akik szinte elrejtették belső kulcsaikat?
Ez nem más, mint a JÁTÉK.

Valamilyen szinten mindenki örökké gyerek marad, akárhány éves is legyen. (Csak bele kell gondolni napi játékainkba és nincs mit szégyellni rajtuk J.)

Balás Eszter ezerféleképpen használja fel a játék szerepeit, a már kialakult, felnőtt személyiség bonyodalmainak kibogozásában, az érdeklődés felkeltésében, a személyiség kinyitásában és megfelelő irányba állításában – az elérendő cél érdekében.

Az eleinte furcsának, szokatlannak érzett szóbeli, írásbeli és mozgásos feladatok folyamatosan értelmet nyernek és összeállnak egy hatásos rendszerré, amelynek elemei együtt segítik a hiteles, őszinte, minőségi, nyilvános megszólalásért küzdőket.

Számtalan ötletet tapasztalhattunk – mi, mire jó; mi, mit fejleszt –, amelyek egymásra épültek és egymást erősítették; tapsos, mondókás, verses, dobbantós, átadós, mutatós, számolós, kihagyós, hangosítós, halkítós, egymással szembemondós, ritmus- és irányváltós, artikulációs, hosszú rekeszlégzős, memóriaedzős, hangszínváltoztatós, megfogalmazós, zöngezengetős, lazítós-feszítős, reflexfejlesztős, stb. technikákat gyakorolva.

Ahogy egyre jobban összeszoktak a csoporttagok, úgy lettek egyre jobbak az eredmények is, hisz a kevésbé bátraknak támaszt nyújtott, hogy eleinte csak csoportban kellett beszélniük és közben sikerélményeket szerezhettek a ritmikus és mozgásos gyakorlatokban. Majd fokozatosan nőtt az egyéni megszólalások száma és ezzel együtt mindenki magabiztossága. Ahogy kezdett összeállni a mozaik, amint kezdtük otthonosabban érezni magunkat az eleinte szokatlan feladatok között, úgy oldódott a hangulat is és a végén úgy éreztük: jó lenne még folytatni!

A lehetőség otthon is adott, és nagyon fontos, hogy ne felejtsük: gyakorolni, gyakorolni … kell, különben hamar elsikkad a frissen és gyorsan megszerzett tudomány!

Az önképzéshez és a szintentartáshoz a csoport megkapta a szellemi muníciót, fénymásolt gyakorlatokat és a legtöbben beszerezték Balás Eszter: Beszédre fel! című könyvét is, amely kezdőknek és haladóknak foglalja össze nagyszerűen a beszéd művészetéhez szükséges gyakorlatokat, szöveggyűjteménnyel segítve az otthoni „edzést”. Ajánljuk mindenkinek, aki nem tudott részt venni!

2022. június 6. Zahorán Adrienne
KPRSZ társelnök