+36 (20) 588 6929 balase@senecabeszedstudio.hu

Seneca Közhasznú Alapítvány

A Seneca Közhasznú Alapítvány köszönettel veszi az Ön személyi jövedelemadójának 1 %- áról javunkra szóló rendelkezését!

KÉRJÜK, SEGÍTSEN!

Számlaszám: K&H Bank: 10400164-01606788-00000000
Adószám: 18063387-1-13
Cím: 2040 Budaörs, Fodros u. 25.

Az Alapítvány az állampolgárok részünkre küldött szja-nak 1%-a 2020 szeptemberében 65 130 Ft volt, amelyet a dadogók segítésére fordítunk.

Rendelkezésüket, adományukat szívből köszönjük!

A Seneca Közhasznú Alapítvány logója, a mosolygó kavics (Molnár Gyula iparművész nagylelkű adománya) a dadogástól való megszabadulás lehetőségének is a szimbóluma.
Szokásunk a terápiás térbe a természetből származó különböző anyagokat: faágakat, kagylót, csigát, terméseket és köveket bevinni. Így fordulhatott elő, hogy az egyik foglalkozáson egy kisfiú vicsorgó kavics formájában saját dadogását ábrázolta.
Közismert az is, hogy Démoszthenész, az ókori görög szónok kavicsot helyezett a nyelve alá, hogy dadogását leküzdje.

A dadogás súlyos kommunikációs zavar, amely a népesség 1% -át érinti.

Alapítványunk 1994. szeptemberében alakult.

A kuratórium tagjai:

  • Bellákné Homor Ildikó elnök,
  • Törökné Hajdú Viktória titkár,
  • Nagy-György Márton krátor,
  • Pogácsás Nóra kurátor,
  • Schmidtné Balás Eszter kurátor, megbízott ügyvezető.

A Seneca Közhasznú Alapítvány célja a beszédfogyatékosok segítése, a velük szemben sokszor tapasztalható társadalmi előítéletek, intolerancia csökkentése, megszüntetése. A különböző terápiás lehetőségek felkutatása, kidolgozása, elterjesztése.

Alapítványunknak fizetett alkalmazottja nincs, feladatát kizárólag önkéntesek bevonásával látja el.

Adószám: 18063387-1-13.

Bankszámla szám: 10400164-01606788-00000000

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy alapítványunk közhasznú minősítése lehetővé teszi, hogy adományaik összegét közvetlenül az adóból vonják le.
A jövedelemadó 1%-ára vonatkozó rendelkezésüket is szívesen fogadjuk

Névadónkról

Az idősebb Lucius Annaeus Seneca (Corduba, Hispania, i.e. 55?- i. sz. 40?) kevésbé ismert, mint a fia. Pedig ő maga is jelentős személyiség volt: rhétor azaz szónok. Augustus uralkodásának idején hosszabb időt töltött Rómában, ahol a szónoklás közéleti tettből fokozatosan irodalmi műfajjá alakult, így az idősebb Seneca már ezt a szépirodalmi retorikát használta és fejlesztette tovább.

A Controversiarum libri X (Vitabeszédek 10 könyvben) c. műve képzelt esetekre rögtönzött bírósági beszédeket tartalmazott. Ebből 35 téma feldolgozása maradt ránk.

A Suasoriae (Meggyőző beszédek) című gyűjteménye mitológiai és történeti személyek szájába adott fiktív deklamációkat tartalmaz.

Hispániába visszatérve késő öregkorában állította össze szónoklástani példatárait.

Balás Eszter önélterjaza >> 

Bellákné Homor Ildikó önéletrajza >> 

Törökné Hajdú Viktória önéletrajza >>